Grybų eksportas
Minint grybų eksportą turbūt naudinga pabrėžti, kad eksportuojami būtent džiovinti grybai, taip pat, malti, galiausiai, tam tikri gaminiai, kurių pagrindinis komponentas yra grybai (pavyzdžiui, prieskoniai). Taigi, žalių grybų eksportas – nėra palankus, kadangi jų pervežimui reikalingos specifinės sąlygos, galiausiai, jie greitai genda. Juokais galima sakyti, kad šviežių grybų eksportas vykdomas tik tam tikros šalies ribose, kur vietiniai perka grybautojų bei verslininkų rinktus, augintus grybus.
Tuo tarpu džiovintų grybų eksporto kiekiai – dideli. Europos Sąjunga nėra apibrėžusi labai griežtų grybų kokybės standartų, tad tai suteikia verslininkams galimybę kur kas lanksčiau žiūrėti į pasiūlą ir tuo pačiu taikytis prie konkrečios valstybės rinkos. Žinoma, eksportuojamuose grybuose negali būti vabzdžių bei kitų svetimkūnių, jie negali būti “apvalgyti”, per drėgni, turi atitikti tam tikrus dydžius ir t.t. Taigi, planuojantys eksportuoja grybus – turi susipažinti su svarbiausiomis savybėmis, kurios turi būti atitinkamos.
Nors nuo 2016-ųjų iki 2017-ųjų metų grybų eksporto kiekiai ES ribose yra kiek sumažėję, tačiau prognozės sąjungoje yra gana teigiamos. Tiesa, nėra nei vienos valstybės ES, kuri gali būti vadinama kaip lyderė grybų eksporto rinkoje. Daugiausia eksportuoja Nyderlandai, tačiau ir jie toli gražu negali būti vadinami gigantais.
Teigiamos prognozės skirtos Vidurio bei rytų Europos šalims, įskaitant Lietuvą, kurios poros metų eigoje turėtų padidinti išvežamų grybų kiekius į kitas šalis.