Grudų eksportas
Grūdai yra vienas svarbiausių mitybos grandinėje esančių komponentų, kuris aprūpina mūsų organizmą angliavandeniais, o jie – reikalinga energija. Natūralu, kad ne tik gana lengvai auginami net ir skirtinguose klimatuose, tačiau taip pat ir lengvai eksportuojami į kitus kontinentus. Grūdai dažnai laikomi vienu dažniausiai pervežamu maisto gaminiu, kuris pasiekia net ir tolimiausius žemynus.
Tiesa, grūdų eksportas įdomus tuo, kad skirtinguose regionuose auginami ir skirtingos kultūros grūdai, tad vyksta tam tikri mainai tarp valstybių. Kalbant apie grūdus dažniausiai minimas kviečių eksportas, miežių bei ryžių. Tiesa, eksportuojami ne tik pavieniai grūdai, tačiau ir iš jų pagaminti gaminiai, ypač dažnai – miltai bei duona.
Pačiais didžiausiais grūdų eksportuotojais laikomos Jungtinės Amerikos Valstijos, Australija bei Prancūzija. Žinoma, jos tikrai nėra vienintelės, tik kitoms šalims tenka mažesni eksporto kiekiai. Tiesa, nors šio trys šalys eksportuoja grūdų daugiausia, tačiau negalima sakyti, kad kuris nors regionas yra rinkos lyderis, gigantas, kadangi pasaulyje didžioji dalis valstybių augina bei eksportuoja kokius nors grūdus, tik skiriasi kiekiai, kurie gana įvairiai ir tuo pačiu tolygiai pasiskirsto rinkoje.
Įdomu tai, kad tam tikruose regionuose užauginamų grūdų kiekių nepakanka žmonėms išmaitinti, tad importo kiekiai – gana dideli. Tai yra Viduriniai Rytai, Rytų Azija, Japonija. Būtent į šias šalis kitos valstybės eksportuoja didelius kiekius grūdų.