Cukraus eksportas
Cukrus daugelio mūsų gyvenimuose užima labai svarbią vietą. Valgome ne tik jį gryną, tačiau ir jo gaminius, kurie, natūralu, patiekalui arba produktui suteikia kur kas daugiau įmantrumo, skalsumo. Ne veltui cukraus eksporto kiekiai yra dideli, tikrai nemažės, galiausiai, tokios šalys, kurios augina komponentus cukrui – visada galės džiaugtis ir dideliais eksporto kiekiais.
Skaičiuojama, kad cukraus eksportas 2019-ais metais sudarė net 19,3 mlrd. JAV dolerių. Tiesa, per paskutinius kelerius metus eksporto kiekiai sumažėjo beveik 16 %, tad skaičiai – tikrai dideli. Žinoma, tai nereiškia, kad sumažėjo cukraus poreikis. Labiau prisidėjo šalių noras gaminti cukrų patiems.
TOP 5 šalys, kurios eksportuojamų cukrų kiekiai yra didžiausi:
Brazilija: 5,2 milijardo JAV dolerių (27,1% viso cukraus eksporto).
Tailandas: 3 milijardai JAV dolerių (15,4%).
Indija: 1,8 milijardo JAV dolerių (9,1%).
Prancūzija: 960,4 mln. JAV dolerių (5%).
Gvatemala: 694,7 mln. JAV dolerių (3,6%).
Didžiausi cukraus eksporto kiekiai tenka Lotynų Amerikai, antroje vietoje – Azijos šalims. Nuo jų labai daug neatsilieka ir Europa, galiausiai, mažesnė dalis tenka Š. Amerikai, Afrikai ir kt.
Bene labiausiai eksporto sumažėjimo kiekiai fiksuojami: Kuba (-51 %), Brazilija (–31,4 %), Meksika (–19 %), Gvatemala (–18,3 %) ir Prancūzija ( – 12,8 %).
Cukrui eksportuoti reikalinga ne tik patvari, tačiau ir higieniška priemonė, kuri atitinka griežtus ES standartus. Vartodami cukrų Lietuvoje – galite būti ramūs dėl kokybės.